ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne katılan barışçıl protestocular polisin hukuka aykırı güç kullanımına maruz kaldı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde bu yıl onuncusu düzenlenen ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde polisin aşırı güç kullanması ve barışçıl protestocuları gözaltına alması üzerine İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde yapılmak istenen ancak üniversite yönetimi tarafından hukuksuzca yasaklanan Onur Yürüyüşü’nde yaşanan polis şiddeti, toplanma ve ifade özgürlüğünü hedef almıştır. Barışçıl protesto gerçekleştirdikleri için gözaltına alınan hak savunucuları derhal serbest bırakılmalıdır.” denildi.

İHSDA açıklamasında, LGBTİ+ hakları savunucularına yönelik uygulanan polis şiddetinin ve gözaltıların ODTÜ Rektörlüğünün yürüyüşü yasaklanmasına dair hukuki temeli olmayan kararı sonucu oluştuğu belirtildi.

İHSDA açıklamasında LGBTİ+ hakları savunucularının barışçıl toplanma özgürlüğü haklarına yönelik yasaklara ve ihlallere son verme çağrısı yapılırken, sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi. “Devletler barışçıl toplanma özgürlüğünü korumakla yükümlüdür. Yürüyüş sırasında polis tarafından gerçekleştirilen şiddet ve kötü muamele uygulamaları derhal, bağımsız ve tarafsız şekilde soruşturulmalı ve bu ihlallerde sorumluluk taşıdığı tespit edilen kişiler adil yargılanmak üzere adalet önüne çıkarılmalıdır.”

Onur Yürüyüşü Hukuka Aykırı Şekilde Yasaklandı, Protestocular Gözaltına Alındı

10. ODTÜ Onur Yürüyüşü, “üniversitenin imajına zarar verebileceği” iddiasıyla rektörlük tarafından hukuksuz şekilde yasaklandı. 10 Haziran günü saat 18:00 sularında barışçıl göstericilerin kampüs içinde toplanarak yürüyüşe başlamasından kısa bir süre sonra polisin hukuka aykırı şiddet kullanımı ve gözaltılar ile dağıtılmaya çalışıldı. Birçok gösterici darp edildi, yerlerde sürüklendi. Şiddet olaylarını kayda almaya çalışan kişiler yine polisin hukuka aykırı şiddetine maruz kaldı. Avukatların aktardığı bilgiye göre en az 22 kişi gözaltına alındı.

Mayıs 2019’da ODTÜ öğrencileri kampüste barışçıl bir Onur Yürüyüşü düzenlemişti. Yürüyüşe katılanlar, polisin aşırı güç kullanımıyla karşılaştı. 18 öğrenci ve bir akademisyen, “kanuna aykırı yürüyüşe katılmak” ve “ihtara rağmen dağılmamak” ile suçlandı. Ekim 2021’de karar verilen davada tüm yargılananlar beraat etti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *