İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı bileşenlerinden Kadın Zamanı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı arkadaşımız Dilek Başalan çok sayıda kadın aktivist ile birlikte bu sabah (16 Ocak 2024) erken saatlerde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından evi basılarak gözaltına alınmış ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştür. İfade vermek üzere herhangi bir çağrı yapılmadan gerçekleştirilen bu gözaltı işlemi kabul edilemez.

Üstelik Dilek Başalan’la görüşmek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne giden avukatlarına 24 saat avukat görüş yasağı olduğu ve dosyada kısıtlılık kararı bulunduğu bilgisi verilmiştir. Dolayısıyla avukatları, gözaltı işleminin hangi suçlamayla yapıldığına ya da hangi delillere dayandırıldığına dair bilgi sahibi olamamış ve Dilek Başalan’ın genel durumu hakkında bilgi alamamıştır.  

Kurulduğu 2020 yılından bu yana Kadın Zamanı Derneği başkanlığını yapan Dilek Başalan, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmalar yürütmekte olup dernek faaliyetleri kapsamında özellikle Kürt kadınların şiddete karşı kendi anadillerinde başvurabilecekleri mekanizmaları oluşturmak için emek vermektedir. Üyesi olduğu platformlar ve ağlarda da insan hakları ve kadının insan hakları savunuculuğu yapan arkadaşımız Dilek Başalan ve Kadın Zamanı Derneği’nin yürüttüğü çalışmalar, bu operasyon ile kriminalize edilmek istenmektedir. Evi ve adresi bilindiği, görevi nedeniyle dernekte de kendisine erişmek mümkün olduğu halde evine yapılan baskın ile gözaltına alınması sivil topluma gözdağı amacı taşımaktadır. 

Kürt kadın hareketinin çalışmalarını ve kadın aktivistleri kriminalize etmeye dönük bu hukuk dışı yöntemlere son verilmeli, Dilek Başalan ve gözaltında bulunan tüm kadın aktivistler derhal serbest bırakılmalıdır.  

Ayrıca Dilek Başalan’ın durumu ve soruşturma dosyası hakkında avukatlarına derhal bilgi verilmeli, savunma hakkı üzerindeki engeller kaldırılarak gözaltındakilerin avukatlarıyla görüşmeleri sağlanmalıdır. 

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı

17 Mayıs Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kadın Zamanı Derneği, Kadının İnsan Hakları Derneği, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Rosa Kadın Derneği, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *